Sant Atanasi d'Alexandria

Infotaula de personaDoctor de l'Església Modifica el valor a Wikidata
Atanasi d'Alexandria, o
Atanasi el Gran

icona amb Sant Atanasi (s. XVII, Museu Arqueològic de Varna, Bulgària)
Nom original(grc) Ἀθανάσιος Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementΑθανάσιος (Athanásios, "immortal")
296 Modifica el valor a Wikidata
Alexandria Modifica el valor a Wikidata
Mort2 maig 373 Modifica el valor a Wikidata (76/77 anys)
Alexandria Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAlexandria; traslladat a San Zaccaria de Venècia; des de 1973: Catedral Copta de Sant Marc (el Caire, Egipte) 
Bisbe ortodox
Patriarca d'Alexandria
Patriarca Copte d'Alexandria
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme nicè Modifica el valor a Wikidata
FormacióCatechetical School of Alexandria (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiaca catòlic (319–), escriptor, teòleg, hagiògraf, prevere ortodox Modifica el valor a Wikidata
PeríodeBaix Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Ideaconsubstancialitat, Trinitat, divinitat de Jesís, Theotokos[1]
ProfessorsAlexandre d'Alexandria Modifica el valor a Wikidata
bisbe, confessor, Doctor de l'Església (1568), Gran Pare de l'Església Oriental
CelebracióEsglésies orientals antigues, Església Ortodoxa, Església Catòlica Romana, esglésies luteranes, Església Anglicana, Moviment Anglicà de Continuació
Canonitzacióantiga
PelegrinatgeSant Marc (el Caire), San Zaccaria de Venècia
Festivitat2 de maig (15 de maig a l'Església Copta; 18 de gener a l'Ortodoxa)
Iconografiarobes de bisbe grec, llibre; amb un heretge vençut
Participà en
325Primer Concili de Nicea Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Goodreads character: 122935 Project Gutenberg: 35906

Atanasi d'Alexandria (grec antic: Ἀθανάσιος Athanásios Alexandrías; copte: ⲡⲓⲁⲅⲓⲟⲥ ⲁⲑⲁⲛⲁⲥⲓⲟⲩ ⲡⲓⲁⲡⲟⲥⲧⲟⲗⲓⲕⲟⲥ o Ⲡⲁⲡⲁ ⲁⲑⲁⲛⲁⲥⲓⲟⲩ ⲁ̅;[2] (vers el. 296–298[3] - 2 de maig de 373), també anomenat Atanasi el Gran, Atanasi el Confessor o, principalment a l'Església Ortodoxa Copta, Atanasi Apostòlic, va ser el 20è bisbe d'Alexandria (com Atanasi I). El seu episcopat intermitent es va estendre durant 45 anys (vers el 8 de juny del 328 i el 2 de maig del 373), dels quals més de 17 van englobar cinc exilis, quan va ser substituït per ordre de quatre emperadors romansdiferents . Atanasi era un teòleg cristià, un pare de l'Església, el principal defensor del trinitarisme contra l'arrianisme, i un destacat líder egipci del segle iv.

El conflicte amb [Arri]] i l'arrianisme, així com els successius emperadors romans, van configurar la carrera d'Atanasi. El 325, a l'edat de 27 anys, Atanasi va començar el seu paper principal contra els arrians com a diaca i ajudant del bisbe Alexandre d'Alexandria durant el Primer Concili de Nicea. L'emperador romà Constantí el Gran havia convocat el consell al maig-agost del 325 per abordar la posició arriana que el Fill de Déu, Jesús de Natzaret, és d'una substància diferent del Pare.[4] Tres anys després d'aquest concili, Atanasi va succeir al seu mentor com a arquebisbe d'Alexandria. A més del conflicte amb els arrians (inclosos els poderosos i influents eclesiàstics arrians dirigits per Eusebi de Nicomèdia), va lluitar contra els emperadors Constantí, Constanci II, Julià l'Apòstata i Valent. Va ser conegut com Athanasius Contra Mundum (en llatí: Atanasi Contra el Món).

No obstant això, als pocs anys de la seva mort, Gregori de Nazianz el va anomenar el "Pilar de l'Església". Els seus escrits van ser ben vistos pels pares de l'Església posteriors a Occident i a Orient, que van assenyalar la seva devoció per la Paraula que esdevingué Home, la preocupació pastoral i l'interès pel monacat. Atanasi és considerat un dels quatre grans Doctors orientals de l'Església de l'Església Catòlica.[5] A l'església ortodoxa oriental Atanasi és la primera persona que identifica els mateixos 27 llibres del Nou Testament que s'utilitzen avui en dia. És venerat com a sant cristià , la festa del qual és el 2 de maig al cristianisme occidental, el 15 de maig a l'església ortodoxa copta i el 18 de gener a les altres esglésies ortodoxes orientals. És venerat per les esglésies ortodoxes orientals i orientals, l'església catòlica, les esglésies luteranes i la comunió anglicana.

  1. «The rejection of the term Theotokos by Nestorius Constantinople and the refutation of his teaching by Cyril of Alexandria». Egolpion.com, 24-06-2012. Arxivat de l'original el 8 October 2012. [Consulta: 4 octubre 2012].
  2. St. Takla Haymanout Coptic Orthodox Website
  3. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades Clifford1907
  4. Durant, Will. Caesar and Christ. New York: Simon and Schuster. 1972.
  5. Chapman, John. "Doctors of the Church". The Catholic Encyclopedia Vol. 5. New York: Robert Appleton Company, 1909. 6 December 2015

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search